Om fiskarna – dåtid

Vi har låtit denna sida ligga kvar som den var innan stängning, så att andra som funderar på att starta upp fiskpedikyrer kan få en inblick i hur man tar hand om fiskarna på bästa sätt. Går du i fiskpedikyrtankar och har pratat med någon säljare som säger att det bara är att köpa in de genomskinliga fiskspa-akvarier som kan ses i vissa gallerior, på strandpromenader och hotell och sedan fylla upp med vatten och fiskar och köra så behöver du tänka om.
 Våra (forna) medarbetare

Utan fiskarna skulle vi inte vara någonting och under sina år här på Fiskpedikyren har våra söta fiskar lärt sig ett och annat – så bli inte förvånad när dom har bättre koll på vad som händer än dig som besökare.
Vårt fiskspa får alltid massor av frågor om just fiskarna och därför har vi skrivit upp mycket av informationen här, men fråga gärna mer på plats eller om du undrar något inför ditt besök.


Namn och ursprung?

Fiskarna heter Kangal Garra Rufa, även kallade Doktorsfiskar och kommer ursprungligen från Turkiet.

Ålder?

I vilt tillstånd blir dessa fiskar 3-5 år gamla men hos ett ett fisk spa som tar hand om dom ordentligt kan dom bli ännu äldre. Alla våra fiskar har varit med oss sedan starten, vi öppnade 2011-03-12.

Storlek?

Garra Rufa fiskar kan bli 12-14 cm men växer mer i kalla vatten. Hos Fiskpedikyren bor dom i 29 grader och dom flesta är mellan 7-9 cm (några har dock växt lite mer än andra – både på bredden och längden).

Hur äter fiskarna?

Genom att försiktigt nibbla bort den torra och skadade huden med läpparna. Inga tänder och inga sugkoppar, det är därför behandlingen är såpass skonsam. Dom kan aldrig äta mer än det som faktiskt ska bort.

Trivs fiskarna?

Garra Rufas kommer ursprungligen från ett grottområde i Turkiet och bland det viktigaste för att dom ska trivas är därför att man inte använder sig av genomskinliga akvarier. Dessa fiskar vill ha mörka väggar och lugn och ro mellan kunderna, annars blir dom otroligt stressade. Det är också viktigt att det finns gott om plats att röra sig på – hos oss bor dom i ca 2000 liter vatten med både slott, växter, grottor och trädrötter.

Bebisar?

Våra fiskar leker riktigt mycket men samtidigt tycker dom verkligen verkligen om att äta upp varandras ägg… Som du ser när du besöker oss så simmar det nästan alltid runt lite bebisfiskar ändå och det beror på att deras smarta mammor har gömt äggen i till exempel filtersystemen. När äggen kläckts ses småfiskarna som kompisar och kan hänga med våra allra största fiskar utan problem, men så länge dom är ägg ses dom tyvärr bara som väldigt god mat.

Psoriasis?

Via denna länk hittar du resultatet från en studie som genomfördes 2006 i Österrike med psoriasispatienter och Garra Rufa fiskar. Observera dock att dessa patienter gjorde en intensivkur med upprepade fiskspa behandlingar under flera veckors tid, har du psoriasis kommer du inte få detta resultat efter endast några gånger hos fiskarna. Att få bort flagnor och kliandet brukar ta två behandlingstillfällen med någon dags mellanrum, hur länge resultatet håller sig är olika från person till person men eftersom psoriasis är en överproduktion av hud så kommer symptomen tillbaka när ny hud produceras.
Våra fiskar älskar verkligen besökare med psoriasis, det är bland det bästa dom vet!